Blog wnętrzarski

Jak zaprojektować kuchnię?

Przykładowe projekty kuchni

Jak urządzić kuchnię, by wykonywane w niej czynności były szybsze, bardziej wydajne i mniej męczące? A przy tym wygląd kuchni cieszył oko . Najważniejsze – kieruj się zasadami ergonomii w kuchni. Odpowiedni układ mebli kuchennych, wysokość blatów, głębokość szafek i zlewu pozwolą Ci urządzić funkcjonalne wnętrze. Ergonomiczna kuchnia powinna być podzielona na strefy i prawidłowo oświetlona. Powierzchnia blatów nie powinna być ani za duża, ani za mała. Poniżej przedstawiam najważniejsze zalecenia odległości urządzeń oraz szafek od siebie.

Ergonomia w kuchni.

kuchnia - ergonomia
kuchnia ergonomia

O czym pamiętać przy projekcie kuchni?

Pierwsze, co rodzę przemyśleć, to podział na strefy, rozlokowane ich obok siebie zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych). Dzięki nim poruszanie się w kuchni podczas przygotowania posiłków będzie łatwe i wygodne. W funkcjonalnej kuchni chodzi przede wszystkim o zmniejszenie do minimum chodzenia, obracania i schylania się oraz podnoszenia i wyciągania rąk.

W pomieszczeniu wygospodaruj strefy na:

  • przechowywanie: szafki na garnki, talerze, sztućce, szkło
  • zapasy jedzenia: spiżarka lub szafki np. cargo, lodówka, zamrażarka, chlebak
  • przygotowywanie posiłków: blat, wyspa, stół roboczy
  • mycie: zlewozmywak, zmywarka
  • gotowanie: piekarnik, płyta, mikrofalówka (alternatywa) itp.
  • przygotowywanie dań szybkich i napojów: toster, czajnik, ekspres do kawy, blender itp.
  • spożywanie – alternatywnie, bo możesz mieć na to inne pomieszczenie

Standardowe wymiary mebli w kuchni.

  • Głębokość szafek kuchennych dolnych: 54-60 cm
  • Głębokość szafek kuchennych górnych: 30-40 cm
  • Głębokość blatu kuchennego: 60-62 cm
  • Wysokość blatu: 85-90 cm
  • Odległość między blatem a szafkami górnymi: 50-60 cm
  • Cokół: 5-10 cm

Odległości między sprzętami w kuchni.

Niezależnie jaki planujemy układ kuchni: jednorzędowy, dwurzędowy, z wyspą, w kształcie litery L lub U, pamiętajmy o minimalnych odległościach. To ułatwi poruszanie się i przygotowywanie posiłków a także utrzymanie porządku w kuchni.

  • Szafki równoległe w odległości 90-120 cm
  • Zlewozmywak i płyta – minimalny balat pomiędzy 90 cm
  • Zlewozmywak lub płyta – minimalna odległość od szafki wysokiej (tzw. komina) to 40 cm

Nie planujmy urządzeń bezpośrednio obok siebie, bezpośredni przy ścianie, na krańcu blatu wyspy. To niewygodne i niewłaściwe rozwiązanie.

błędy w projektowaniu kuchni
błędy w projektowaniu kuchni

Styl i kolorystyka kuchni.

Mamy rozplanowaną koncepcję kuchni. Wiemy gdzie będą meble i sprzęty. Przyszedł czas na wybór stylistyki i kolorystyki pomieszczenia i zabudowy. To najprzyjemniejszy etap dla wielu moich klientów. W porównaniu do koncepcji, na tym etapie raczej trudno o błąd, co najwyżej kuchnia może nam się znudzić po czasie, dlatego warto postawić na ponadczasowy styl, materiały i kolorystykę. Albo iść z duchem i mody i chwilowych trendów i zmieniać co kilka lat zabudowę lub same fronty. A co? Wolno Ci 🙂

To co raczej Ci się znudzi lub szybko wyjdzie z mody:

  • ostre, dominujące kolory na dużych powierzchniach np. ściany czy fronty
  • charakterystyczne, mocne akcenty np. masywne relingi, uchwyty
  • połysk w nadmiarze
  • zdobienia typu rustykalnego
  • zbyt dużo elementów emitujących różnokolorowe światło

To co będzie na długo estetyczne i na czasie:

  • dobrej jakości materiały: drewno, fornir, lakier
  • umiar w ozdobach
  • stonowane kolory
  • mat lub półmat
  • oświetlenie w naturalnej barwie dopełniający i wydzielające strefy

Masz wątpliwości, jak rozplanować kuchnię? Nie jesteś pewny, który układ będzie najlepszy. Masz pytania? Zadzwoń albo napisz biuro@mbiolik

Rekomendowane artykuły